Kunstenaar uit het verleden

Dirk van Gelder

1907 - 1990

 » Dirk van Gelder

Dirk van Gelder (Scheveningen, 7 maart 1907 – aldaar, 15 oktober 1990) was een Nederlands tekenaar, graficus en ontwerper.
Reeds als 18-jarige exposeerde Dirk zijn litho’s, met de natuur van dichtbij als onderwerp. Hij werd onder andere geïnspireerd door Theo van Hoytema.

Wat later stapte Dirk over naar de etstechniek, omdat het hiermee bereikte resultaat hem meer bevredigde. Als heel jong kunstenaar werd hij getroffen door werk van de tekenaar/graficus Rodolphe Bresdin. Diens werk en persoon gingen hem zodanig fascineren, dat hij jaren later een monografie over deze 19e-eeuwse Fransman zou schrijven.

Een verrassende ontdekking was voor Dirk van Gelder de houtgravure. Daarin wist hij door zijn technische beheersing een zeer hoog niveau te bereiken. Behalve observaties van de natuur vervaardigde hij in deze techniek vele ex-librissen, briefhoofden en gelegenheidskaarten.
Op zijn naam staan ook ontwerpen voor postzegels, penningen en tafeldamast.

Naast zijn veelzijdig grafisch oeuvre heeft Dirk van Gelder talloze tekeningen gemaakt van landschappen, planten, bloemen, vlinders en ander klein gedierte en van schelpen.

Meer informatie over deze vogelkunstenaar: klik hier.

Pin It on Pinterest

Share This