Kunstenaar

Iris Le Rütte

tekeningen

 » Iris Le Rütte

Iris Le Rütte (Eindhoven, 1960) is beeldend kunstenaar en dichter. Zij maakt grote sculpturen voor de openbare ruimte, zoals de spraakmakende groep dromedarissen Fata Morgana aan de Amsterdamse Wibautstraat.

Haar werk bevindt zich in musea, zoals Beelden aan Zee, en in bedrijfscollecties, zoals van Ahold en Akzo Nobel.
Onlangs verscheen haar debuutbundel Ik dicht je bij me, waarin haar gedichten verlucht zijn met eigen tekeningen. Elsbeth Etty schreef in NRC Handelsblad over deze bundel: “Heerlijk, deze vederlichte en met fijnzinnige, vaak geestige tekeningen geïllustreerde bundel van Iris Le Rütte (…)” en NBD Biblion schreef: “De tekeningen gaan een spannende dialoog aan met de gedichten. (…) Dit boek is volmaakt vormgegeven, een juweel van een boek”. Ondertussen is het boek binnen korte tijd al in de vijfde druk verschenen.

Le Rütte is ook bekend van haar beelden voor prijzen, zoals de Heldringprijs van NRC Handelsblad. Tekeningen van haar verschenen ook onder andere in NRC Handelsblad.
Een bijzonder project was de samenwerking tussen haar en Leo Vroman. Zij maakten onder de titel De mooiste gedichten een boek met poëzie van Vroman uit Hollands Maandblad, verlucht met tekeningen van haar. Tom van Deel schreef over De mooiste gedichten: “Het allermooiste van dit boek is toch de verbinding die Vromans gedichten aangaan met de tekeningen van Iris Le Rütte. De metamorfosen die zij weet te bewerkstelligen, grenzen aan het ongelooflijke.”

Het werk van Iris Le Rütte kenmerkt zich door ambiguïteit: waar het op het eerste gezicht harmonieus en lieflijk lijkt over te komen, blijkt daaronder veelal een donkere laag die daarmee contrasteert, schuurt of wringt. Maar de verwondering over het leven in al zijn aspecten blijft altijd zichtbaar.

Contactinformatie

Heeft u vragen of wilt u een kunstwerk aankopen dan kunt u via onderstaande informatie contact opnemen met de kunstenaar.

Pin It on Pinterest

Share This