Kunstenaar

Lidwien Chorus

litho's

 » Lidwien Chorus

Van jongs af kijk ik heel graag naar vogels. Ik vind het spannend in de stille natuur op zoek te gaan en te kijken naar het geheimzinnige doen en laten van deze mooie, in vrijheid levende dieren. Daarom heb ik vogels ook als onderwerp gekozen voor mijn steendrukken. Al mijn litho’s zijn gemaakt op basis van mijn eigen waarnemingen. In de litho’s wil ik de biotoop, de eigen sfeer en de meest karakteristieke houding van de vogels weergeven.

Voor mij is de techniek van de lithografie ideaal voor het maken van vogels. Met de verschillende drukgangen kan ik kleuren over elkaar drukken waarbij de structuur van de stenen helpt om het landschap en het verenkleed mooier weer te geven.

Het maken van een litho, dus in mijn geval meestal een meerkleurendruk, is een bijzonder proces dat altijd voor verrassingen zorgt. Een oude techniek, die veel geduld vergt. Wat dat betreft te vergelijken met het kijken naar vogels.

Meer informatie over lithografie staat beschreven onder mijn litho’s.

Contactinformatie

Heeft u vragen of wilt u een kunstwerk aankopen dan kunt u via onderstaande informatie contact opnemen met de kunstenaar.

Telefoon:

Steendruk of lithografie

Er zijn drie soorten grafiek: hoogdruk (houtsnede, linosnede), diepdruk (ets, gravure) en vlakdruk (steendruk).

Steendruk of lithografie is de enige vlakdruktechniek, dat wil zeggen: de af te drukken delen liggen in één vlak met de niet af te drukken delen. Met vet materiaal (krijt, pen, penseel enzovoort) wordt een tekening aangebracht op een speciaal soort steen. Bij het inrollen van de steen met drukinkt nemen alleen de vette delen (de tekening) de drukinkt op. De rest van de steen, nat gehouden, neemt geen inkt op. Hierna kan de steen worden afgedrukt op een vel papier met behulp van een lithopers.

Bij een meerkleurenlitho moet voor elke kleur een steen worden bewerkt. Elke nieuwe kleur wordt over de vorige kleur heen gedrukt, waarbij door gebruik van bijvoorbeeld paskruisen alles op de goede plek komt te staan.

Om een steen opnieuw te kunnen gebruiken, moet hij heel vlak worden afgeschuurd. Wanneer een oplage voltooid is, kan dus nooit meer een afdruk worden gemaakt, omdat de stenen dan afgeschuurd zijn.

Pin It on Pinterest

Share This