Kunstenaar

Rob Møhlmann

olieverfschilderijen

 » Rob Møhlmann

Rob Møhlmann (1956) is veel wel: schilder, schrijver, museumdirecteur, conservator, verzamelaar, uitgever, amateur bouwvakker, loopjongen, enzovoort, maar een échte vogelschilder… nee, dat is Rob Møhlmann zeker niet. Hij is vooral een realist, een stillevenschilder, die bekend staat om zijn haarscherpe 1:1-schilderijen. En, niet te vergeten, om zijn zogenaamde ‘bovenafjes’; stillevens loodrecht van boven waargenomen. Naar analogie van de vogelwereld noemde hij de waarneming vanuit dat specifieke gezichtspunt ‘valkperspectief’ en de werkwijze ‘bidden boven het beeld’.
Maar ook in zijn oeuvre speelt de vogel wel degelijk een flinke gastrol, want zodra zich weer eens een ‘boems’ op het atelierraam laat horen, werpt de kunstenaar zijn penselen in de lucht om snel te kijken welk soort ‘nature morte’ zich nu weer onder het venster heeft gepresenteerd.
En dan begint een race tegen de klok, een wedloop die met de dag in een kwalijker geur komt te staan. Dit komt omdat Møhlmann niet naar foto’s werkt.
Fascinerend is niet alleen de structuur van het verenkleed, maar ook de textuur van de vogel zelf, van snavelhard tot buikdonzig. In die zin voelt de schilder zich een lijkenpikker, ook al richt hij met zijn werkjes kleine monumentjes op voor een te vroeg afgebroken vlucht en bestelt hij na de voltooiing het model met eerbied ter aarde.

Rob Møhlmann in museumtuin; foto Robert van der Molen

Contactinformatie

Heeft u vragen of wilt u een kunstwerk aankopen dan kunt u via onderstaande informatie contact opnemen met de kunstenaar.

Pin It on Pinterest

Share This